ettelle12@gmail.com www.csillagok.nhely.hu

2019. január 02. 17:32 - vaj25

Hit nélkül nincs élet!

 

Sokan gondolják úgy, hogy nincs Isten, illetve nem hisznek a Teremtőben. És ezzel le is zárják a hittel kapcsolatos mindennemű viszonyukat.

Pedig közelebb állnak így Tamás evangélistához, mint azok, akik minden héten misére járnak.

A hit nem kötődik csak a valláshoz. Azt hisszük, hogy a vallás kizárólagos privilégiuma a hit. Tulajdonát képezi és az tőle el nem idegeníthető.

A valóságban a hit oszthatatlan, egyetemleges intézmény. Míg a vallás rétegződésének köszönhetően a hit tárgyát képezi. És sosem fordítva. A vallásosság mellőzése vagy annak gyakorlásának hiánya nem jelenti, hogy hitetlen lehetne bárki. Nem elírás a „lehetne”, mert be kell látnunk, hogy az ateizmus ugyan olyan súlyú hit, mint bármely valóság, melyben hinni és tudni lehet.

A hit sosem ítélkező, az van. Mindenkinek van. Bárki tagadhatja, mondhatja, hogy ő ebben, meg abban nem hisz, de másban viszont kételkedés nélkül megtalálja lelki békéjét. Így a hit nem ajándék, nem tapasztalás útján szerzett privilégium, hanem „gyárilag telepített szoftverünk”. Nem törölhető és minél jobban tagadjuk annál mélyebben elköteleződünk hitünk mellett. Oly annyira képesek vagyunk elzárkózni a hit tulajdonlásától, hogy vak tébolyultsággal tudunk elsüllyedni a dogmatizmus sötétségében.

Be kell látnunk, hogy a vakbuzgóság nem hit kérdése, hanem a vallás köntösének anyaga. Vallhatjuk, hogy a BMW-nél nincs jobb, és vallhatjuk, hogy a Trabant tökéletesen elégséges közlekedési eszköz. De a hit tárgya mindkét esetben az autó. A lélek által generált érzelmek alakítják ki a „vallást”, ami elköteleződik egy minőség mellett. Ily módon vehetünk bármilyen példát az életünkből, és azt végig követve elménkben ráérezhetünk, hogy minden mögött a hit van. A hit a szellem tulajdona és a lélek kelti életre.

 

Ha nem csak élni szeretné életét, hanem érteni is, akkor kérem látogasson el facebook Csillagok oldalamra – csillagok.nhely.hu – ahol további érdekes cikkeket olvashatnak, továbbá, hogy egy személyes konzultáció keretében rátaláljon egy tudatos és boldog életre.

Szólj hozzá!
ettelle12@gmail.com www.csillagok.nhely.hu
süti beállítások módosítása